Народно читалище „Димо Цонков"

Читалище

Начало | Контакти

 

Начало
Важни съобщения
Местоположение
История
Институции
Редовни събития
Предстоящо
Вижте още
Външни връзки
Външни препратки

 

 

 

 

 

 

 

Читалище "Димо Цонков”
тел.: 052 379 679 
работно време: понеделник до петък - от 9:00 до 17:00 часа

(Регистър на народните читалища, Рег. № 1614)

Читалище ”Димо Цонков” е основано месец декември 1927 година. Негови създатели са група будни младежи, сред които братята Димо, Никола и Дончо Цонкови, Христо Николов, Димитър Динев, Иван Хараламбиев, Никола Бакалов, Стефан Томов. Читалището бързо става средище на духовен живот. Под ръководството на учители  се подготвят литературни програми и тържества. С приходите от представленията се закупуват книги и се поставят основите на селската библиотека.

Дълги години в читалището  работят: състав за художествено слово - лауреат на VІ и VІІ Републикански фестивали на художествената самодейност и носител на златни медали;  мъжка вокална група и женски битов хор, които участват  с успех  както в организираните традиционни празници на селото, така и в различни други прегледи и тържества.

Днес  читалище ”Димо Цонков” разполага с библиотека, разположена на 45 кв.м. и библиотечен фонд от 6 050 тома.

 

 

 

 

 

 

 

 

В него работят: смесена вокална група за изворен и обработен фолклор ”Зорница”, клуб за народни танци, детски танцов състав ”Звездица”, клуб ”Приятели на билката ”, школа по изобразително и приложно изкуство, шахматен клуб ”Веселин Топалов”

 



 

 


 

За да отговори на разностранните нужди на населението читалище ”Димо Цонков” излиза от понятието читалищна рамка. Празнуват се  обичаите: Бабин ден, Трифон Зарезан, Благовещение, Еньовден. Читалището е инициатор на спортни състезания. Ежегодно са провежда велокритериум  и турнири по шахмат.

 В днешно време читалището съумява да предложи  дейности, свързани с обучения за работа с информационни технологии и предоставяне на интернет. Въпреки ограничените държавни субсидии, читалището  обогатява своите дейности, като реализира приходи от проекти и  привлича дарители да подкрепят неговите инициативи.

 

 


Закон за народните читалища pdf - 294 Kb           -  ( Разяснения по прилагането на ЗНЧ )

Закон за обществените библиотеки doc - 122 Kb

Държавен вестник, бр. 42/2009 г. pdf - 1729 Kb

 


Начало | Важни съобщения | Местоположение | История | Институции | Редовни събития | Предстоящо | Вижте още | Външни връзки | Външни препратки

Контакти

Интернет страницата на с. Звездица, Варна е изградена с участието на читалище "Димо Цонков" в програма за финансиране на творчески проекти на Община Варна.

Последна промяна: вторник, 12 октомври 2021.